2. Jeugd

Overige gegevens

Financiële beheersbaarheid
De uitgaven binnen het sociaal domein stonden met name de afgelopen jaren onder druk. Ook binnen programma 2 (en 3) was dit het geval. Meerjarig lijkt deze tendens nog niet geheel ten einde te zijn gekomen en er rekening gehouden moet worden met fluctuerende trends en uitgaven. Diverse oorzaken spelen een rol:

  1. De jeugdhulp is een openeinderegeling, waarbij de gemeente ondersteuningsplicht heeft, ongeacht de financiële ruimte;
  2. Aan jongeren worden hoge eisen gesteld en mede door individualisering zien we dat veel jongeren worstelen met hun toekomst en een eigen plek die ze moeten verwerven.  Dit kan leiden tot eenzaamheid en psychische problemen.
  3. Ouders moeten erg hun best doen om te kunnen voldoen aan alle verplichtingen om rond te komen en daarbij de verplichting om kinderen op te voeden. Hierdoor zien we ook steeds meer vraag naar opvoedkundige hulp, ondersteuning en (specialistische) begeleiding om kinderen en jongeren in hun kracht te zetten.
  4. Nog steeds geldt dat binnen de zware jeugdhulpvormen kleine aantallen de verschillen kunnen maken, ook in financieel opzicht.  

De gemeente is - mede - verantwoordelijk voor de ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne met een beperking. Het valt op dit moment niet in te schatten in hoeverre vanuit deze inwoners een beroep op (jeugdhulp) ondersteuning gedaan zal worden. Dit kan een financieel effect hebben.  

In 2023 zullen we opnieuw aan de slag gaan met het meer sturen op doelen en resultaten in de hoop dat - naast andere acties - ook dit bijdraagt aan de financiële beheersbaarheid van het geheel.

Deze pagina is gebouwd op 10/14/2022 12:18:07 met de export van 10/14/2022 11:55:40