Programma's

2. Jeugd

Programma inhoud

In het programma Jeugd zitten de volgende posten: de jeugdgezondheidszorg, peuter- en kinderopvang, de individuele voorzieningen Natura Jeugd en tot slot Veiligheid rondom jeugd, jeugdreclassering en opvang Jeugd.Het programma is erop gericht de participatie van jongeren te bevorderen; opgroeien, ontplooien, ontwikkelen en zelfstandig leren leven, wonen en werken.

De Jeugdwet geeft ons als gemeente de opdracht om de zorg voor kinderen te organiseren. Uitgangspunt is dat kinderen de zorg krijgen die nodig is. In het voorveld zetten we via de jeugdgezondheidszorg en peuter- en kinderopvang in op vroegtijdige onderkenning van problemen en risico's. We gaan voor preventie op zorg en gezondheidsbevordering van jonge en opgroeiende kinderen bij de kindcentra (kinder- en peuteropvang/primair onderwijs). Samen met het Sociaal Team zetten we in op samenwerking met en tussen zorgaanbieders en onderwijs, zowel lokaal (primair onderwijs) als regionaal (voortgezet onderwijs).

We treden op als regisseur op het brede domein van jeugdhulp en zorg binnen het onderwijs voor onder meer begeleiding en ondersteuning. Dit doen we door de jeugdhulpzorg en gecontracteerde zorg minder versnipperd aan te bieden: lokaal als het kan en regionaal als het moet. We zorgen dat de jeugdketen in het gedwongen kader stevig staat in aansluiting op de (boven)regionale jeugdzorg.
Voor de herijking van het jeugdzorgstelsel wordt er landelijk gewerkt aan een hervormings-agenda. Dit dient te leiden tot zowel een verbetering van de hulpverlening als ook een stevigere beheersing van het stelsel.

Verbinding met programma 3 en 4
Dit programma staat nauw in verbinding met programma 3 (maatschappelijke ondersteuning) en 4 (educatie en welzijn). Dit komt mede door de optiek dat een kind bezien moet worden vanuit een breed systeem (o.a. opvoeding in het gezin, onderwijs en vrije tijd in de directe omgeving) waarin het zich beweegt, waarbij een mogelijke inzet van Jeugd (18-) en Wmo (18+) voor kinderen en volwassenen van toepassing kan zijn.

We proberen de overlap in teksten te voorkomen, maar sommige thema's zullen op enkele plekken terugkomen zoals bijvoorbeeld het Sociaal Team en de verbinding tussen onderwijs en zorg.

Ambities en ontwikkelingen

Hervormingsagenda
In de hervormingsagenda gaan gemeenten, rijk en de partners (cliëntvertegenwoordigers, professionals en instellingen) de komende jaren aan de slag om binnen een beheersbaar stelsel de hulp aan jeugdigen te verbeteren. In de vormgeving van de hervormingsagenda blijven de 2 hoofddoelstellingen centraal staan: een beheersbaar jeugdhulpstelsel en verbetering van de hulpverlening.

Jeugdhulp in relatie met andere domeinen
De jeugdhulpketen is sterk afhankelijk van het voorveld en verwijzingen. Daarom zetten we een stabiele basis neer van jeugd(hulp)voorzieningen met meer jeugdhulpversterking binnen de verschillende domeinen zoals gezondheid, onderwijs, vrije tijd en toeleiding naar werk en inkomen;

Toekomsttuin Jeugdbescherming
Regionaal wordt in 2023 gestart met een nieuwe beschermingsketen in de vorm van toekomsttuinen, zoals afgesproken in de Gelderse Verbeteragenda. De samenwerking tussen gemeentelijke sociale teams, veiligheidspartners en zorgaanbieders wordt op een andere manier georganiseerd: een lerende beweging waarin een nieuwe, geïntegreerde gezinsgerichte aanpak wordt ontwikkeld, om jongeren zoveel mogelijk in een thuissituatie te laten opgroeien.

Doorontwikkeling gezamenlijke aanpak  jeugd-en onderwijshulp
We zorgen voor een goede aansluiting tussen jeugdhulp en zorg binnen het onderwijs. Dat doen we om onze jongeren op de goede plaats te krijgen. Ook dit moet leiden tot minder gebruik van dure jeugdhulp. In 2022 werken we via ingezette pilots binnen het Voortgezet Onderwijs in de regio verder aan een goed zorgsysteem vanuit gemeente en onderwijs om de jongeren sneller binnen een gepast zorgtraject te krijgen.

Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid
De gemeente ontvangt jaarlijks een specifieke uitkering voor het onderwijsachterstandenbeleid om jonge kinderen in te laten stromen binnen de kindcentra. Deze uitkering voor o.a. voorschoolse educatie binnen de peuteropvang kent een tijdsvak van vier jaar (looptijd) en dient opnieuw te worden beschreven. In 2023 start een nieuw tijdsvak –en dus beleidsperiode- voor het onderwijs-achterstandenbeleid.

Versterking Sociaal Team en netwerksamenwerking
Het Sociaal Team draagt bij aan een integrale benadering binnen de jeugdketen. Daarom is de verbinding met netwerkpartners als huisartsen, GGD, onderwijs en jongerenwerk heel belangrijk. Hierbij willen we meer gerichte procesregie voeren op de ingewikkelde zorgtrajecten. Hierdoor willen we meer "grip" houden op de financiën voor jeugdhulp.

Met het oog op deze ontwikkelingen formuleren we de volgende ambities voor het programma Jeugd :

  1. We beschikken over een ondersteuningsaanbod voor jeugd (van signalering tot en met jeugd in verblijf) dat beter aansluit op de (boven)regionale voorzieningen en ontwikkelingen in de regio Nijmegen en in Gelderland;
  2. We zetten een stabiele basis neer van jeugdhulpvoorzieningen met meer jeugdhulpversterking binnen de verschillende domeinen zoals gezondheid, onderwijs, vrije tijd en toeleiding naar werk en inkomen;
  3. We zetten een verbeterde nieuwe (Gelderse) beschermingsketen neer in de vorm van toekomsttuinen met een betere samenwerking tussen gemeentelijke sociale teams, veiligheidspartners en zorgaanbieders via een gezinsgerichte aanpak, om jongeren zoveel mogelijk in een thuissituatie te laten opgroeien;
  4. We zorgen voor een betere aansluiting tussen jeugdhulp en zorg binnen het voortgezet en speciaal onderwijs en primair onderwijs door gezamenlijke organisatie en financiering van jeugd-en onderwijshulp, vaste gezichten en solide samenwerking, versterken (school)maatschappelijk werk en meer gerichte preventieprojecten.
  5. We herformuleren en verbeteren het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid en daarmee ook de vroegsignalering om verdere problemen te voorkomen en de instroom naar specialistische voorzieningen niet te laten groeien.
  6. We voeren als gemeente meer regie op de complexe ondersteuning zoals die aan Beuningse kinderen, jongeren en ouders geboden wordt; We blijven doen wat nodig is, maar de uitgaven voor het programma jeugd nemen hooguit trendmatig toe.

Omschrijving

Begroting

Begroting

Begroting

Begroting

2023

2024

2025

2026

Baten

20

20

20

20

Lasten

-9.105

-8.887

-8.905

-8.923

Saldo programma excl reserves

-9.085

-8.867

-8.884

-8.903

Mutaties reserves

Dotaties

Onttrekkingen

Saldo programma incl reserves

-9.085

-8.867

-8.884

-8.903

Lasten & baten

(x € 1.000)

9.105

1,6 %

20

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 10/14/2022 12:18:07 met de export van 10/14/2022 11:55:40