Programma's

4. Welzijn en educatie

Programma inhoud

In dit programma benoemen we de ontwikkelingen voor de komende periode op het gebied van welzijn en educatie. Denk hierbij aan onderdelen zoals onderwijs, spelen, sport en bewegen, accommodaties, groen, klimaat, kunst en cultuur. Speeltuinen dagen kinderen uit tot bewegen en sociaal spel. Deze openbare speelplekken zijn goed voor de motorische en sociale ontwikkeling van kinderen uit de buurt en daarnaast is het ook een ontmoetingsplek voor hun ouders. De vitaliteit van woonkernen hangt in grote mate af van de aanwezigheid van een school, een dorpshuis, andere voorzieningen en een actief verenigingsleven. Ontmoeting en verbinding zijn overkoepelende drijfveren die het bestaan van accommodaties en sociale verbanden bestaansrecht geven. Een school is wezenlijk voor de vitaliteit van een dorpskern. Het behoud van basisonderwijs en peuteropvang in de vier kernen is dan ook een belangrijk uitgangspunt.

Ambities en ontwikkelingen

Onderwijs
We vinden het belangrijk dat er voor elk kind toegankelijke en voorschoolse voorzieningen worden aangeboden. Dit doen wij in een Kindcentra. Denk hierbij onder andere aan een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal. De ontwikkeling van deze Kindcentra heeft een belangrijke positie gekregen binnen het onderwijslandschap. Met deze gedachte willen we in 2023 en verder de doorontwikkeling om meer programmatisch te werken met alle Kindcentra vorm geven. Daarnaast zien we de mogelijkheden om tot een expertisecentrum te komen. Bij een expertisecentrum wordt de kennis en deskundigheid van de verschillende partijen gebundeld. Dit doen wij om zoveel mogelijk kinderen op een passende plaats binnen de Kindcentra te plaatsen. Dit met het doel om de toestroom naar het speciaal onderwijs te verminderen. Ook willen we expliciet inzetten op meer en betere (vroeg)signalering om kinderen en ouders te helpen, met de gedachte om dure jeugd- en onderwijshulp te voorkomen.

Huisvesting
Vanaf 2021 moeten nieuwe schoolgebouwen voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Deze nieuwe bouwregels stellen eisen aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energiegebruik en aan de opwerk van hernieuwbare energie van gebouwen.

In 2023 starten we met een onderzoek naar de toekomstige huisvesting van SBO Klavervier.

Sport en bewegen
Gemeenten hebben met lokale maatschappelijke partners een lokaal sportakkoord opgesteld. Om de ambities van het lokaal sportakkoord te realiseren krijgen gemeenten vanuit de Rijksoverheid tot en met 2022 uitvoeringsbudget. Het sportakkoord krijgt voor de periode 2023 t/m 2026 een vervolg. Er komen geen grote koerswijzigingen. De focus zal liggen op het verbeteren van de uitvoering. Daarnaast komen er nieuwe inhoudelijke accenten.

Groen
We gaan naar duurzaam behoud van aantrekkelijk gemeentelijk groen. We geven hier invulling aan door middel van beheer en herinrichting. In 2021 zijn we gestart we met een nieuw groenbestek. Dit betekent dat we de accentzones op een hoger kwaliteitsniveau onderhouden. Het belang van de biodiversiteit en klimaatadaptatie is leidend bij de keuzes die we maken.

Kunst, cultuur en erfgoed
In Kadernota Kunst, Cultuur en Erfgoed 2022 – 2030 is in 2022 vastgesteld. Er zijn nieuwe aandachtspunten geformuleerd die aansluiten bij de nota. De vertaling hiervan wordt in 2023 en verder uitgewerkt in een Uitvoeringsnota Kunst, Cultuur en Erfgoed. Hiervoor trekken we een aanjager aan die de verbinding weet te leggen tussen (lokale) kunstenaars, de Beuningse geschiedenis en haar inwoners.

De jaren van corona liggen nu achter ons. Door de hoge inflatie zijn de prijzen gestegen.
Vooral op gebied van kunst en cultuur heeft dat grote gevolgen gehad. Zelfstandigen zoals vrije kunstenaars en docenten, zijn geheel of gedeeltelijk overgestapt naar een andere beroep. Dit zien we terug in de ledenaantallen omdat leden niet meer zijn teruggekeerd en scholen die prioriteiten in het onderwijs hebben verschoven.

Bibliotheek / laaggeletterdheid
De gemeente Beuningen is een van de vijf pilotgemeenten voor het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid. Deze pilot is opgezet door onder anderen Stichting Lezen. Het doel voor de gemeente Beuningen is om met een gezinsaanpak laaggeletterdheid beter te kunnen bestrijden. Daarnaast wordt er een project genaamd ‘Klasse!buddies’ verder uitgewerkt, hiervoor is in 2022 subsidie bij het Rijk aangevraagd. Het project is erop gericht om binnen het verband van een schoolklas de laaggeletterde en anderstalige ouders te koppelen aan taalvaardige ouders. De prijs voor Beuningse taalhelden komt vanaf 2023 jaarlijks terug. In het huidige pand van SBO Klavervier wordt nu ook onderwijs aangeboden aan alle laaggeletterden. Bij het onderzoek naar een nieuwe locatie wordt ook deze faciliteit meegenomen.

Omschrijving

Begroting

Begroting

Begroting

Begroting

2023

2024

2025

2026

Baten

790

708

708

708

Lasten

-7.534

-7.191

-7.248

-7.306

Saldo programma excl reserves

-6.744

-6.483

-6.540

-6.598

Mutaties reserves

Dotaties

Onttrekkingen

450

Saldo programma incl reserves

-6.412

-6.615

-6.671

-6.730

Lasten & baten

(x € 1.000)

7.534

1,3 %

790

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 10/14/2022 12:18:07 met de export van 10/14/2022 11:55:40