3. Maatschappelijke ondersteuning

Doelen en financiën

Evaluatie welzijnswerk
We signaleren dat de huidige ontwikkelingen binnen het sociaal domein impact hebben op de invulling van het welzijnswerk. We willen weten wat er nodig is om het welzijnswerk op een toekomstbestendige wijze te organiseren. We starten in 2023 daarom met een evaluatie van het welzijnswerk. Stichting Perspectief wordt als partner meegenomen in dit proces.

Welzijn op recept
In 2023 wordt gestart met de implementatie van Welzijn op Recept binnen de huisartsenpraktijken. Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. Via Welzijn op Recept worden patiënten verwezen naar de welzijnscoach van stichting Perspectief. Welzijnscoaches hebben een goed overzicht van informele netwerken en het activiteitenaanbod in de wijken en gemeente. Hierdoor kunnen zij mensen goed doorverwijzen naar passende activiteiten. De nadruk ligt op welbevinden en samen uitzoeken waar iemand (weer) blij van wordt. Uiteraard worden patiënten waarbij heftige problematiek speelt, doorverwezen naar het Sociaal Team.

Onderlinge verbondenheid in wijken
De opgedane kennis naar aanleiding van het project Aalsterveld en Olden Tempel vertalen we naar handvatten voor interventies gericht op de interactie tussen individu en omgeving om de onderlinge verbondenheid te bevorderen. Dit is van belang om te beperken dan wel te voorkomen dat inwoners zich 'vergeten' voelen. Zo gaan we in gesprek met jongvolwassenen om te bezien wat hier nodig is', bijvoorbeeld met het oog op eenzaamheid en psychische kwetsbaarheid.  

Een sterke sociale basis
Er wordt onderzocht of er een pilot mogelijk is met een laagdrempelig informatie– en adviespunt waar mensen terecht kunnen met vragen over opvoeden, invullen van formulieren en vragen over brieven van instanties. Daarnaast worden inwoners met vragen in contact gebracht met het sociaal team of gespecialiseerde organisaties.

We verbinden het idee van een zorgcoöperatie aan een sterke sociale basis. We voeren onderzoek uit in hoeverre een zorgcoöperatie in Beuningen meerwaarde kan hebben.

Een sluitende aanpak voor mensen met een psychische kwetsbaarheid
Om dit doel te realiseren, starten we in Beuningen met een WijkGGZ-team. Dit team heeft als opdracht de ondersteuning voor de doelgroep te optimaliseren.

Een lokaal participatieaanbod voor mensen met een psychische kwetsbaarheid
We evalueren in 2023 het bestaande plan van aanpak.

Inwoners hebben een gezonde leefstijl
We geven uitvoering aan het actieplan Lokaal Preventieakkoord Beuningen op het gebied van gezond gewicht en roken.

Een breed participatieaanbod voor inburgeraars
Voor inburgeraars stemmen we het participatieaanbod beter af op de taallessen en de vaardigheden van de nieuwkomer. We bevorderen daarmee een snellere integratie en vergroten van de zelfredzaamheid.

Woonzorgvisie
We formuleren een visie op het thema wonen en zorg. Daarvoor maken we een analyse van het huidige aanbod en een prognose van de effecten die actuele ontwikkelingen op dit thema voor gemeente Beuningen hebben. Daarbij gaan we in op de (sturings)mogelijkheden die we als gemeente hebben om te voorzien in voldoende aanbod. We relateren de woonzorgvisie aan het grotere geheel zoals omschreven in programma 5

Deze pagina is gebouwd op 10/14/2022 12:18:07 met de export van 10/14/2022 11:55:40