Hybride werken
In 2022 is, naar aanleiding van een intern onderzoek, de basis is gelegd en een leidraad opgesteld voor de wijze van hybride werken in onze organisatie. Als gemeente Beuningen willen we een goed werkgever zijn. Om het hybride werken mogelijk te maken is er een regeling thuiswerkvoorziening geïntroduceerd. Dit doen wij om de medewerkers op de juiste wijze te faciliteren en onze inwoners goed te kunnen bedienen en pakken we verder op bij het concept huis van de gemeente.
CAO-onderhandeling / Personeelsbegroting
De nieuwe CAO-onderhandelingen zijn in september 2022 opgestart. Er wordt verwacht dat de wensen vanuit de vakbonden over het salaris hoger zijn dan de afgelopen jaren het geval was. Wij houden in onze begroting rekening met 5% verhoging voor 2023 en de daaropvolgende jaren met een verhoging van 3%. Hiermee wijken we af van de indexering die genoemd is in de perspectiefnota 2022. We vinden een stijging van 5% voor 2023 een realistischer uitgangspunt. Er zijn ook enkele andere ontwikkelingen die leiden tot een uitzetting van de personeelsbegroting. Daarnaast is de formatie uitgebreid zoals met de raad is afgesproken en in de perspectiefnota 2022 verwerkt.
Strategische Personeelsplanning
In 2022 zijn wij gestart met een doorkijk voor onze organisatie naar de toekomst. Functies gaan veranderen. We zien een verschuiving naar ontwikkelingsgerichte functies en verwachten een afname in de uitvoerende werkzaamheden. Daarnaast zien we een toenemende ambitie van onze gemeente wat leidt tot meer projecten en komen er taken vanuit het rijk naar de gemeenten toe. Dit betekent dat de huidige functies en personele bezetting gaat veranderen. Het hebben van een goede doorkijk is dan ook noodzakelijk om tijdig te kinnen schakelen. De strategische personeelsplanning wordt ook gebruikt om de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te bevorderen.
Inhuur
De arbeidsmarkt is krap, dit betekent dat wij voor sommige functies, op korte termijn, geen nieuwe medewerkers kunnen vinden. Ook zorgt de krappe arbeidsmarkt ervoor dat het niet mogelijk is of lastiger wordt inhuur aan te trekken. Dit betekent dat wij hogere kosten voor inhuur verwachten of dat projecten niet door kunnen gaan. Daarnaast verwachten wij dat projecten vertraging oplopen of uitgesteld worden. Inhuur van personeel betekent dat dit een grotere druk ontstaat op de personeelsbegroting en het bestaande personeel.
Employer branding / arbeidsmarktcommunicatie
De verschillende crises heeft de werkdruk op de personele bezetting enorm verhoogd en door de krapte op de arbeidsmarkt zien we dat het moeilijker is geworden om nieuwe medewerkers aan te trekken en blijvend aan ons te verbinden. Onze doelstelling is om een aantrekkelijke en goede werkgever zijn, met onze medewerkers als ambassadeurs. We beogen hiermee om de formatie en de langer openstaande vacatures zo snel mogelijk in te vullen met vaste medewerkers. Dit doen we in samenwerking met de afdeling HR. Als organisatie hebben we in 2022 hiervoor de eerste stappen gezet en dat gaat een verder vervolg krijgen in 2023.