Aantrekkelijk wonen
Om te werken aan de doelstellingen om te komen tot een evenwichtige leefomgeving met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat gaan we het volgende doen:
- Perspectief en kwaliteit
Het Omgevingsprogramma Woningbouw voor de drie resterende kernen worden afgerond. Hierin staan de kwalitatieve en kwantitatieve kaders en randvoorwaarden voor de nieuw te realiseren woningen. Vergroten we de kansen een passende woning te vinden door aandacht te hebben voor en perspectief te bieden aan onze inwoners. We zetten extra in op jonge starters, senioren en bijzondere doelgroepen. Daarvoor zorgen we ervoor dat minimaal 50% van de woningen in de betaalbare en sociale categorie (goedkope koop, sociale huur, goedkopere huur) vallen.
Momenteel wordt onderzocht of het haalbaar is binnen de gebiedsontwikkeling Winssen-Zuid en mogelijk andere locaties, in samenwerking met de woningcorporatie, op korte termijn tijdelijke woningen te realiseren.
Het realiseren van de woningbouwopgave vraagt naast het Omgevingsprogramma Woningbouw ook personele inzet en een doorontwikkeling van de organisatie. Om het projectmatig werken door te ontwikkelen is er naast een structureel bedrag ook incidenteel ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld om in de informatiebehoefte van organisatie en raad te kunnen voorzien.
Daarnaast handelen we principeverzoeken af volgens het reguliere proces. Vanwege de groei van het aantal principeverzoeken is het stroomlijnen van het behandelen van deze verzoeken noodzakelijk. Het college heeft besloten aan de hand van een aantal toetsingscriteria te prioriteren. Daarnaast kijken we naar het optimaliseren van het reguliere proces.
- Openbare ruimte
Met een planmatige aanpak die passend is bij de Beuningse schaal borgen we de kwaliteit van onze openbare ruimte. Ook meldingen over de openbare ruimte handelen we af via ons reguliere proces van meldingssysteem, zodat er snel en adequaat gereageerd kan worden.
- Veilig bereikbaar
We stimuleren actieve verplaatsingen; per fiets of te voet. Dit doen we door directe, aantrekkelijke en veilige verbindingen in en tussen de woonkernen- en voorzieningen te realiseren. In 2023 verbeteren we de fietsveiligheid van de Goudwerf. Nieuwe woongebieden sluiten we veilig aan op bestaande infrastructuur. De aansluitingen passen we waar nodig aan om kruisende verkeersstromen zo veilig mogelijk te maken. We willen goede alternatieve aanbieden om het gebruik van de auto onaantrekkelijker te maken. Naast verplaatsingen per fiets en te voet wordt ook gebruik van het openbaar vervoer vanuit nieuwe woonwijken toegankelijke(re) optie.
Voor de uitbreiding van woningen in Ewijk is een ontsluiting noodzakelijk. We gaan onderzoeken wat de mogelijkheden hiervoor zijn.
- Luchtkwaliteit in de leefomgeving van Weurt
Vanwege de zorgen van de inwoners in Weurt over de luchtkwaliteit in hun leefomgeving, trekken we samen met Nijmegen op om de luchtkwaliteit van Nijmegen-West en Weurt structureel gezamenlijk meer te meten en zo nodig handhavend op te treden. Dit heeft betrekking op fijn stof, stikstof, benzeen, roet, PAK en geur.
Daarnaast hebben we een schone lucht akkoord ondertekend, om gezamenlijk met partners te werken aan verbetering van de luchtkwaliteit van Weurt.
- Klaar voor de komst van de Omgevingswet
Om te kunnen werken met de nieuwe instrumenten onder de Omgevingswet moeten we digitaal zijn aangesloten op het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO), moeten we kennis en vaardigheden hebben van de instrumenten en onze processen goed hebben ingericht. In 2023 bereiken we de volgende mijlpalen:
- We hebben de samenwerking in de keten met onze partners (o.a. ODRN) goed afgestemd zodat we Omgevingsvergunningen kunnen afgeven;
- We kunnen initiatiefnemers aangeven wat wij verstaan onder goede participatie en stimuleren de initiatiefnemer om in samenspraak met de omgeving het plan beter te maken;
- We begeleiden en helpen een initiatiefnemer om te komen tot een plan dat past in ons beleid en ook vergund kan worden;
- We hebben een start gemaakt met het opstellen van het nieuwe Omgevingsplan voor heel de gemeente;
- We kunnen aan initiatiefnemers van grote ontwikkelingen aangeven waar het plan aan moet voldoen om te passen in het Beuningse format Omgevingsplan;
- We hebben zelf goed in beeld hoe we participatie inrichten voor onze eigen plannen.
Zuinig op ons klimaat
Om te werken aan de doelstellingen om te komen tot een fijne en gezonde leefomgeving en daarmee zuinig te zijn op ons milieu en klimaat gaan we het volgende doen:
- Klimaateffecten
In het nieuwe riool- en waterplan zal blijvend aandacht zijn voor een waterrobuuste en klimaatbestendige leefomgeving. Belangrijke aandachtspunten zijn:
- Vervanging van gemengde rioolstelsels voor gescheiden rioolstelsels.
Hierbij wordt rekening gehouden met de woningbouwplannen voor onder andere Winssen-Zuid, zodat er toereikende openbare infrastructuur (wegen en riolering) ontstaat. Medio 2024 willen we gemaal van de parken aanpassen. Met deze aanpassing willen we minder regenwater afvoeren naar de rioolzuiveringsinstallatie en meer regenwater opvangen in de Beuningse Plas;
- Het stellen van eisen aan waterafvoer en waterberging op eigen terrein;
- Het stimuleren van het afkoppelen van hemelwater op eigen terrein.
Voor het Van Ghentplein maken we een technisch inrichtingsplan. Voor de uitvoering combineren we dit waar nodig met de aanpak van de riolering in Winssen. Zo werken we op een efficiënte manier aan een gezondere leefomgeving. Daarnaast wordt blijvend aandacht besteed aan operatie Steenbreek samen met onze groene partners.
- Energietransitie
We gaan de Energievisie herijken en evalueren waar we staan op de thema’s. Op basis daarvan gaan werken aan een nieuw uitvoeringsprogramma om onze ambitie te halen. Duidelijkheid over het windpark is hierbij belangrijk. De juridische procedure daarvoor bereiden we voor in samenwerking met betrokkenen partners. We gaan in gesprek om te bepalen wat de mogelijkheden zijn voor meer zonne-energie in de grijze gebieden. Voor energiebesparing gaan we de dienstverlening uitbreiden voor inwoners. Dat doen we in regionaal verband door het takenpakket van het Energieloket te verbreden. Leningen voor het verduurzamen van woningen blijven we verstrekken. Ook gebruiken we geld van het Rijk om energiearmoede aan te pakken in onze gemeente, hierbij werken we samen met het Sociaal Domein. We gebruiken daarvoor ook ervaringen uit de wijk de Vording. In de regio verkennen we of een regionaal centrum haalbaar is voor energiebesparing en verduurzaming van bedrijven. Het Dijkmagazijn blijft onze partner als het gaat om educatie en voorlichting in natuur- en milieu. We voeren een haalbaarheidsstudie uit naar de mogelijkheid van een warmtenet voor het zwembad en nieuwbouw Ewijk.
- Duurzame leefomgeving en stimuleren circulair bouwen
We ontwikkelen een nieuw beleidskader voor duurzame woningbouw, deze passen we eerst toe op één project. Het idee is om dat beleid ook voor andere projecten te gebruiken. Voor Winssen-Zuid zijn we bezig met een duurzaamheidsvisie, circulair bouwen is hier onderdeel van. Dit project wordt als een pilot gezien, bij succes willen we de visie als een soort blauwdruk gebruiken voor volgende woningbouwprojecten gemeentebreed. De verwachting is dat er een eenmalig bedrag nodig is om circulair bouwen te stimuleren in de projecten.
- Afval
Gemeente Beuningen voldoet met een scheidingspercentage van 87% en een hoeveelheid restafval van 65 kg per inwoner per jaar ruimschoots aan de landelijke VANG-doelstellingen 2020 (Van Afval Naar Grondstof). In het vernieuwde Uitvoeringsprogramma VANG voor de periode 2021-2025 zijn de normen voor het afvalscheidingspercentage los gelaten. Het accent komt sterker te liggen op hoogwaardigere ingezamelde grondstofstromen en op afvalpreventie. De focus moet dus verbreed moeten worden van kwantiteit (kilo’s) naar ook kwaliteit (stromen met zo min mogelijk vervuiling) en daadwerkelijke recycling.
Om hieraan uitvoering te geven is een Plan van aanpak Kwaliteit van Grondstoffen gestart in samenwerking met de Dar en de regiogemeenten. In 2021 en 2022 zijn we begonnen met het controleren van gft-containers. In de tweede helft van 2022 en in 2023 leggen we de focus op het verbeteren van de kwaliteit van het Plastic+. De keuring van het ingezamelde plastic+ wordt strenger en we verwachten daardoor meer afkeur van vrachten bij de ARN. Ook blijkt uit sorteeranalyses dat er teveel stoorstoffen in het plastic+ zitten. Dit heeft een zeer negatief effect omdat door de afkeur ook grote hoeveelheden grondstoffen verloren gaan. Daarnaast betekent het verlies aan opbrengsten en extra verwerkingskosten (verbranding bij ARN). Om afkeur van Plastic+ zoveel mogelijk tegen te gaan is een Plan van aanpak Kwaliteit van Grondstoffen opgesteld. Naast een communicatietraject voeren we controles uit op de kwaliteit van het Plastic+ dat word aangeboden via de containers. De controle gebeurt op dezelfde manier als de controle op de gft-containers die het afgelopen jaar regionaal is uitgevoerd. Wel kiezen we ervoor om in de hele gemeente een nulmeting uit te voeren in plaats een controle op wijkniveau. De kosten voor de uitvoering van het plan van aanpak kwaliteit van grondstoffen zijn in de concept DVO van Dar verwerkt en dus opgenomen in de begroting 2023.
De afvalinzameling werd de afgelopen jaren beïnvloed door corona (landelijke tendens). De verwachting is dat dit weer normaliseert en dat de hoeveelheid restafval verder afneemt vanwege de invoering van de gescheiden inzameling van luier- en incontinentieafval. Eind 2022 evalueren we de resultaten van de luierinzameling.
De afvalstoffenheffing bedroeg in 2021 199 euro. Volgens het raadsbesluit legesverordening is de afvalstoffenheffing eenmalig met 10 euro verlaagd voor 2022. Op basis van de ervaringscijfers van voorgaande jaren en de resultaten van het eerste half jaar 2022 verwachten we dat het resultaat afvalinzameling voor 2023 een voordeel oplevert van € 209.000. Dit is ongeveer € 18 per aansluiting. Het voordelig resultaat bestaat voornamelijk uit:
- € 78.000 hogere opbrengst oud papier
- € 44.000 minder uren
- € 56.000 hogere poortopbrengsten milieustraten
- € 31.000 diversen
De afvalreserve bedroeg op 1 januari 2022 € 621.000. Deze reserve wordt verlaagd met € 116.000 vanwege de eenmalige verlaging 2022 van de Afvalstoffenheffing. Daarnaast sluit de jaarrekening 2022 voor de afvalinzameling naar verwachting ook af met een ruim voordelig saldo.