Aantrekkelijk wonen
Om te werken aan een evenwichtige leefomgeving met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat gaan we in 2023 werken aan de volgende doelstellingen:
- Perspectief en kwaliteit
Er is krapte op de woningmarkt, niet alleen lokaal, maar ook regionaal. Beuningen wil substantieel meer woningen bouwen om de druk op de woningmarkt te verminderen. Dit doen we primair voor onze inwoners en ook voor de regio. We creëren duidelijkheid over de plekken waar extra woningbouw mogelijk is. Hierbij kijken we naar beschikbare inbreidingslocaties binnen de vier kernen en potentiële uitbreidingslocaties. We dragen zorg voor gestroomlijnde processen. Om hier invulling aan te gegeven werken we aan een Omgevingsprogramma Woningbouw. Op korte termijn starten we met de Omgevingsdialogen Beuningen-Oost en Weurt. Daarbij is kwaliteit belangrijker dan het aantal woningen om een passende woningvoorraad voor de verschillende doelgroepen te creëren. Op korte termijn zoeken we naar geschikte locaties om flex woningen te realiseren.
- Openbare ruimte
We gaan voor een schone, goed onderhouden en veilige openbare ruimte. We maken onze gemeente nog groener. Hierbij kijken we ook naar betere ontsluitingen en meer groen in de dorpskernen, zoals bv. de Klef in Ewijk.
Tijdens de omgevingsdialoog met de inwoners van Weurt, voorafgaand aan het structuurmodel, halen we informatie op over hoe de huidige inrichting van het dorp ervaren wordt.
- Veilig bereikbaar
De verkeersveiligheid verdient structurele aandacht, vooral voor de kwetsbare verkeersdeelnemers. De komende periode gaan we hieraan al aan werken op bedrijventerrein de Schoenaker door aanleg van een fietspad. Andere locaties die we aanpakken volgen uit het mobiliteitsplan en/of woningbouwopgaven.
Bij de nieuwe woongebieden hebben we veel aandacht voor een goede en veilige aansluiting op de bestaande infrastructuur voor alle weggebruikers. Actieve verplaatsingen (fietsen/lopen) stimuleren we, bóven verplaatsingen per auto. Het openbaar vervoer versterken we, zodat er goede alternatieven zijn voor de auto en/of voor mensen die zich niet per fiets of te voet kunnen verplaatsen. Een goede ontsluiting van de nieuw te bouwen woningen in Ewijk vraagt om een versterking van de infrastructuur.
- Luchtkwaliteit in de leefomgeving van Weurt
De inwoners van Weurt maken zich zorgen over de luchtkwaliteit in hun leefomgeving. Daarom gaan we in kaart brengen hoe het daadwerkelijk gesteld is met de luchtkwaliteit. Op basis van de resultaten kunnen we passende maatregelen nemen.
- Klaar voor de komst van de Omgevingswet
De Omgevingswet vraagt om nieuwe werkroutines en nieuwe instrumenten zoals het DSO: Digitaal Stelsel Omgevingswet. De komende jaren is het belangrijk dat we gefaseerd toewerken naar een Omgevingsplan voor de gehele gemeente. Als gemeente hebben we nieuwe verantwoordelijkheden gekregen over voorheen rijksregels waar we mee moeten gaan werken in het Omgevingsplan. Daarnaast moet de winkel open blijven en blijven we initiatieven faciliteren via Omgevingsvergunningen en Omgevingsplanactiviteiten (OPA’s) die een plek moeten krijgen in het nieuwe Omgevingsplan. In samenwerking met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen werken we aan het stroomlijnen van de begeleiding van initiatieven zodat termijnen gehaald worden.
Zuinig op ons klimaat
Om te werken aan een fijne en gezonde leefomgeving en daarmee zuinig te zijn op ons milieu en klimaat gaan we in 2023 werken aan de volgende doelstellingen:
- Klimaateffecten
Samen met de regiogemeenten willen we klimaatbestendig worden. Dit betekent dat wateroverlast en hittestress tot een minimum zijn beperkt en langdurige droogte niet leidt tot noemenswaardige problemen. Klimaatbestendigheid nemen we waar mogelijk mee in ons beleid en projecten zoals woningbouw en de herinrichting openbare ruimte.
- Energietransitie
Een volgende stap zetten om onze ambitie te realiseren om een energieneutrale gemeente te zijn in 2040. De grootschalige opwek en realisatie van de zonneparken en het windpark zijn hierbij essentieel. Ook willen we op de andere thema’s van de Energievisie stappen zetten en weten waar we als gemeente staan. Daarnaast willen we in onze gemeente minder energie gebruiken en verder verduurzamen. We willen onze inwoners meer bieden als het gaat om dienstverlening en vragen over energie en verduurzaming. Laagdrempeligheid is daarbij een uitgangspunt. We voeren een haalbaarheidsstudie uit naar de mogelijkheid van een warmtenet voor het zwembad en nieuwbouw Ewijk.
- Duurzame leefomgeving en stimuleren circulair bouwen
Een kwalitatief goede leefomgeving is belangrijk, duurzame gebiedsontwikkeling is daarin belangrijk zoals voor woningbouw. Nieuwbouw moet daarom op een duurzame manier worden gerealiseerd. In de Woondeal van de groene metropoolregio is vastgelegd dat partijen zich inspannen voor minimaal 25% circulaire bouw in nieuwe woningbouwplannen, daarom maken wij geld vrij om circulair bouwen te stimuleren.
- Afval
De resultaten van de afvalinzameling blijven we monitoren en evalueren. Daarbij gaat de speciale aandacht vooral uit naar de resultaten van de inzameling van luier- en incontinentiemateriaal. Ook zetten we extra in op het verbeteren van de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen, zodat de ingezamelde grondstoffen niet worden afgekeurd en er geen kostbare grondstoffen verloren gaan.