6. Openbare orde en veiligheid

Doelen en financiën

Crisisbeheersing en rampenbestrijding
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) versterkt de onderlinge samenwerking en afstemming met andere gemeenten. Samen hebben we aandacht voor de bewustwording van inwoners en ondernemers op het gebied van rampen/crisis, zware ongevallen en brand.

De speerpunten van de VRGZ staan in de paragraaf Verbonden partijen. Voor de gemeentelijke crisisbeheersing geldt dat we aan een update werken. Nieuwe collega's en nieuwe collegeleden bekend maken met crisisbeheersing en hen voorbereiden op eventuele inzet.

Openbare orde en veiligheid
Het Integraal Veiligheidsplan Tweestromenland 2023-2026  is in voorbereiding. Hierin worden de prioriteiten en strategische thema’s op het gebied van veiligheid voor deze gemeenten beschreven. De belangrijkste prioriteiten blijven ondermijning en zorg en veiligheid. Daarvan afgeleid is een Lokaal Beleidsplan Veiligheid Beuningen 2023-2026 in ontwikkeling.

Ondermijning is een breed begrip waar zeer veel vormen van criminaliteit onder kunnen vallen. In het algemeen gaat het om niet-zichtbare criminaliteit waarbij er een (bedoeld of onbedoelde) samenwerking is tussen de onder- en bovenwereld. Drugscriminaliteit, mensenhandel, criminele motorclubs en zorgfraude ondermijnen het lokale gezag en verslechteren (het gevoel van) veiligheid en leefbaarheid. Ondermijning is dan ook een risico voor het lokale bestuur en de samenleving. Dit willen we aanpakken door:
- Bestuurlijke en organisatorische verankering van de aanpak: commitment om capaciteit, kennis
  en kunde en acties voor de komende jaren aan te houden.
- Opzetten informatie gestuurd werken
- Samenwerking met lokale en bovenlokale veiligheidspartners
- Samenwerking met maatschappelijke partners – bewoners en ondernemers,
  stimuleren/ondersteunen van awareness en weerbaarheid.

In de afgelopen jaren zijn wij al bezig geweest met de aanpak van ondermijning in aandachtsgebieden, vooral met integrale interventies op industrieterreinen en recreatiepark de Groene Heuvels. In de handhaving op het bestemmingsplan van de Groene Heuvels zijn goede resultaten behaald. Veel vakantiewoningen worden inmiddels volgens het bestemmingsplan gebruikt. We constateren dat permanente controles nodig blijven. Interventies richting industrieterreinen blijven ook noodzakelijk. Aan de hand van een integrale aanpak zal handhaving op industrieterreinen waar nodig worden ingezet om te zorgen dat overtredingen worden gestopt en criminele ondernemers geen voeten aan de grond krijgen. Daarnaast is in 2022 een integraal project buitengebied gestart dat het buitengebied weerbaarder maakt om zo criminele activiteiten te weren. Dit wordt vanaf 2023 verder geïmplementeerd.

Gelet op de actuele ontwikkelingen blijft de komende jaren aandacht nodig voor het bestrijden van drugshandel en andere vormen van georganiseerde criminaliteit met een hoog maatschappelijk afbreukrisico. Daarbij is het nodig waakzaam te zijn voor misbruik van onze gemeentelijke producten en diensten. We moeten voorkomen dat georganiseerde misdaad de bovenwereld weet te vinden en dat wij via vergunningen, subsidies en grond- en vastgoedtransacties misstanden faciliteren zoals arbeidsuitbuiting (onderbetaalde buitenlandse werknemers), seksuele uitbuiting (gedwongen prostitutie), zorgfraude en/of criminele uitbuiting (mensen die bedreigd of afgeperst worden om criminele diensten te verlenen, zoals het faciliteren van hennepteelt en het meewerken aan witwasconstructies of gedwongen vastgoedtransacties). Daarom scherpen we ons BIBOB-beleid aan.

Het thema zorg en veiligheid is een veelomvattend thema, waar verschillende maatschappelijke onderwerpen onder vallen. Al deze onderwerpen hebben met elkaar gemeen dat ze niet alleen vanuit een veiligheidsdomein en strafrecht opgelost kunnen worden. Denk aan kwetsbare personen met verward gedrag, huiselijk geweld, ernstige woonoverlast, zorgmijders, uitbuiting van kwetsbare mensen, etc. Het gaat om ingewikkelde en ernstige problemen, waar veel verschillende zorg- en veiligheidspartners bij betrokken zijn.
Vanuit de gemeente is het Sociaal Domein nauw betrokken bij casuïstiek waarin ook geregeld openbare orde en veiligheidsproblematiek aan de orde is. Goede en vroegtijdige afstemming met medewerkers veiligheid, politie en OM is in veel gevallen nodig. In het afgelopen jaar is de afstemming tussen deze twee terreinen goed doorontwikkeld. Dat geldt voor zowel de interne gemeentelijke organisatie als voor netwerkpartners. Net zoals in het veiligheidsplan Tweestromenland ligt de prioriteit in Beuningen op de preventie en aanpak van kwetsbare en verwarde personen.

Handhaving
Handhaving gaat gepaard met preventie en repressie. Preventie waar kan en repressie wanneer nodig. Het doel daarbij is om een zo veilig mogelijke woon- en leefomgeving te creëren  Beoogd wordt om dit beter op elkaar aan te laten sluiten met een goede prioritering. Het College gaat jaarlijks de raad informeren over het gevoerde handhavingsbeleid.

Deze pagina is gebouwd op 10/14/2022 12:18:07 met de export van 10/14/2022 11:55:40